Salarisadministratie in de horeca: 3 tips
Geld

Salarisadministratie in de horeca: 3 tips

Met een eigen horecazaak heb je waarschijnlijk ook een aantal werknemers in dienst. Een belangrijk onderdeel dat hierbij komt kijken, is het doen van de salarisadministratie. Je moet immers jouw personeel netjes het salaris uitbetalen dat zij bij jou verdienen. We zetten daarom hieronder een aantal tips voor je op een rij waar je aan kunt denken bij het doen van de salarisadministratie.

Tip 1: Houd rekening met het wettelijke uurloon

Met personeel in dienst is het belangrijk dat je een uurloon gaat bepalen. Wel is het altijd belangrijk om rekening te houden met het wettelijke uurloon. Het wettelijke uurloon kan per leeftijd en per branche verschillen: kijk daarom naar het cao van de horeca. Daarnaast kan het uurloon ook per jaar verschillen. Bij het aannemen van personeel is het daarom zeker belangrijk om hier rekening mee te houden en dat je dus jouw personeel sowieso het wettelijke uurloon geeft en je hiermee voorkomt dat je jouw personeel te weinig betaalt.

Tip 2: Zorg voor overzicht en duidelijkheid

Het is belangrijk dat je in de salarisadministratie overzicht en duidelijkheid creëert. Het begint bijvoorbeeld bij het bijhouden van de uren die jouw personeel heeft gewerkt. Zorg er dan ook voor dat je deze gewerkte uren op een plek bewaart, maar dat jouw personeel ook deze uren netjes invoert in een bepaald systeem. Bij de salarisadministratie komen overigens ook loonstrookjes kijken. Ook hierbij is het belangrijk dat je zorgt voor overzicht en duidelijkheid. Bewaar de loonstrookjes bijvoorbeeld op een vaste plek, en zorg er natuurlijk ook voor dat hier netjes mee wordt omgegaan. Sterker nog, je moet hier heel veilig mee omgaan. Een overzichtelijke, duidelijke én veilige salarisadministratie is dus erg belangrijk.

Tip 3: Besteed het uit

Het doen van de salarisadministratie kan een flinke klus zijn, vooral als je veel werknemers in dienst hebt. Ook in een goedlopende horecazaak kan het zijn dat je niet zo gauw de tijd kunt vinden om te werken aan de salarisadministratie. En dat terwijl jouw werknemers natuurlijk wel altijd op hetzelfde tijdstip zitten te wachten wanneer hun salaris wordt uitbetaald. En natuurlijk met de bovenstaande tips in het achterhoofd moet je hier ook veilig mee omgaan en moet je rekening houden met de wetten. Er komt dus veel kijken bij het doen van de salarisadministratie in een horecazaak.

Om te voorkomen dat je hiermee in de knel komt, kun je de salarisadministratie van jouw zaak uit handen geven. Denk bijvoorbeeld aan deze payroll horeca, waarmee bepaalde taken worden uitbesteed. Zo kun je via de payroll de salarisadministratie laten doen. Jij kiest zelf wanneer het salaris wordt uitbesteed, denk aan iedere dag of iedere maand. Zo heb jij bijna geen omkijken meer naar het salaris, aangezien zij dit voor jou oppakken.

Bovendien kun je in dit systeem veel meer taken uitvoeren die voor jou van toepassing kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van de gewerkte uren. Jouw personeel krijgt namelijk ook toegang tot dit systeem en jouw werknemers kunnen hierin zelf hun beschikbaarheid doorgeven. Dat is niet alleen prettig voor jouw personeel, maar ook voor jouzelf. Zo kun jij namelijk precies zien wanneer wie beschikbaar is.

Maar het systeem biedt nog veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een personeelsplanning horeca en het inzien van de contracten van jouw werknemers. Daarnaast heeft dit systeem ook kennis van de actuele wetgeving, dus kunnen zij jou ook voorzien van advies hierover. Zelfs kunnen zij jouw personeel helpen en ondersteunen tijdens scholing. Je kunt hier dus veel uitbesteden, wat zowel voor jou als werkgever als voor jouw werknemers erg prettig kan zijn. Zo’n samenwerking kan dus voor beide partijen veel voordelen opleveren.