Inhoudsopgave
Het zal vast niet voor iedereen de eerste keus zijn, maar in diverse beroepen is het gebruikelijk om te werken tijdens de feestdagen. In veel verschillende branches gaan de werkzaamheden gewoon door.
Vaak wordt er door middel van een apart rooster een gelijke verdeling gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer iemand Eerste Kerstdag werkt, dan is het niet nodig om Tweede Kerstdag te werken. Of wanneer iemand vorig jaar tijdens de Paasdagen heeft gewerkt, dan is die persoon het jaar opvolgend vrij tijdens de paasdagen. Dit lijkt simpel, maar vaak voor de personen die het rooster moeten maken een hele klus. Bovendien begint daarna het geruil en geklaag van de medewerkers.
Ruime openingstijden tijdens de feestdagen
Steeds meer winkels, bouwmarkten en supermarkten hebben een ruimere openingstijden. In de grotere steden in Nederland is het de normaalste zaak dat alles op zondag gewoon geopend is. Hierdoor gaat de consument ervan uit dat op bijvoorbeeld een tweede kerstdag of een tweede paasdag de supermarkt ook open is. En dit gebeurt dan dus ook regelmatig. Vaak staat hier dan wel een vergoeding tegenover.
Dit kan zijn in de vorm van een percentage van het bruto uurloon of de mogelijkheid om de gewerkte feestdag te compenseren voor een andere vrije dag. Door deze extra toeslag zijn veel mensen bereid de vrije feestdag op te geven. Daar komt ook nog bij kijken dat er genoeg medewerkers zijn die het geen probleem vinden om tijdens de feestdagen te werken.
Feestdagen toeslag
Net als met de onregelmatigheidstoeslag, is er wettelijk niks geregeld als toeslag. Wanneer er in de cao niks vermeld staat over een toeslag op het bruto- of nettoloon tijdens een feestdag dan is de werkgever niet verplicht om iets extra’s te betalen. Wel is het in vrijwel iedere sector gebruikelijk dat er iets tegenover staat, in de meeste gevallen is dit een toeslag op het salaris. Toch is werken tijdens de feestdagen niet eens zo een gek idee. Veel mensen zouden ervoor tekenen om een extra zakcentje te verdienen en ook nog eens een goed excuus te hebben voor het verplichte diner bij de schoonfamilie.
Snelmenu bruto-netto.nl:
Bruto netto – Loonbelasting – Bruto netto calculator – Cao – Modaal inkomen