Inhoudsopgave
Op zoek naar een nieuwe baan of gewoon een beetje aan het oriënteren op de arbeidsmarkt, soms komt er een vacature voorbij waarbij de werkgever je wilt lokken met de tekst: “uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarde, zoals een auto van de zaak”. Maar is een leaseauto wel zo gunstig? Het leasen van een auto klinkt voor velen natuurlijk ideaal. Vooral wanneer het mogelijk is om privé kilometers te rijden is het niet meer nodig om een eigen auto aan te schaffen.
Dit scheelt natuurlijk veel in de aanschafkosten, maar ook in de maandelijkse vaste lasten is dit terug te zien. Maar bij een auto van de zaak is dit niet minder. Op de loonstrook van iedereen is een brutobedrag te zien die altijd veel hoger is dan het nettobedrag, wat uiteindelijk op de rekening gestort wordt.
Leaseauto en je loonstrook
Ook op de loonstrook van iemand met een auto van de zaak zijn de bruto en de nettobedragen terug te vinden. Hierbij zal een extra regel staan welke betrekking heeft op de auto van de zaak. Bij verschillende auto’s wordt in de promotie al de bijtelling vermeldt. Deze bijtelling heeft geen invloed op mensen die een privéauto aanschaffen, maar alles te maken met de impact die een leaseauto op het brutoloon heeft.
De bijtelling betekent eigenlijk het percentage van de nieuwwaarde van de auto, die de Belastingdienst op jaarbasis bij het inkomen optelt van de persoon die in de auto van de zaak rijdt. Wanneer een auto minder CO2-uitstoot wordt de bijtelling ook minder. Met deze maatregel wordt de werkgever gestimuleerd om een energiezuinige auto aan te schaffen voor de medewerkers.
De invloed van de Belastingdienst op de leaseauto
De belastingdienst rekent door middel van de bijtelling dus een bedrag over je bruto-inkomen voor de auto van de zaak. Er zijn nog meer regels en voorwaarden aan verbonden. Ook wanneer je de auto van de zaak gebruikt om privékilometers mee te rijden wordt dit door de belasting gezien als inkomsten en hier moet dan ook belasting over betaald worden. Dit gebeurd maandelijks en is ook terug te vinden op de loonstrook. De werkgever dient de auto van de zaak aan de belasting op te geven.
Snelmenu bruto-netto.nl:
Brutoloon – Bruto netto calculator – Loonbelasting – Bruto netto – Vakbonden