Inhoudsopgave
Wie veel geld heeft, betaalt ook veel belasting. Daar ergeren we ons allemaal aan, maar zo werkt het nu eenmaal in Nederland en ook andere landen. Dit tot groot ongenoegen van grote bedrijven met veel vermogen. Het is geen geheim dat deze bedrijven, met name multinationals, graag gebruiken maken van belastingvoordeel in het buitenland.
Door offshore een bedrijf te starten kan het zo zijn dat je veel minder belasting betaalt dan wanneer je een bedrijf in Nederland huisvest. Voor landen die wij een belastingparadijs noemen is het financieel ook aantrekkelijk om deze bedrijven binnen te halen.
Dat maakt het tevens ook lastig om belastingontduikers aan te pakken, er zijn meerdere belangen bij betrokken.
Offshore en bedrijf starten
Een bedrijf opzetten in het buitenland, het kan op twee manieren. Je begint daadwerkelijk een bedrijf offshore omdat hier kansen liggen of je ziet geld in het belastingparadijs van jouw keuze. Een belastingparadijs is een land waar lage belastingen worden betaalt en waar bedrijven het voordeel van geheimhouding hebben.
Dit zijn landen als Panama, Zwitserland en de Britse Maagdeneilanden. Als we praten over belastingparadijzen, hebben we het eigenlijk over personen en bedrijven die de belasting ontwijken of ontduiken.
In Nederland betalen we veel belasting en dat kan een reden zijn waarom een bedrijf ervoor kiest om in het buitenland te vestigen en daar vermogen veilig te stellen.
Geld via spookfacturen oversluizen
Hoe gaat geld oversluizen in zijn werk? Je zoekt een belastingparadijs uit, neem Zwitserland, en start daar een vennootschap op onder een naam die niet naar jou te herleiden is. Vanuit dit bedrijf stuur je vervolgens facturen naar jezelf die je netjes betaalt en op deze manier beetje bij beetje het vermogen de grens overstuurt.
Vanwege lage belastingtarieven houden bedrijven meer rendement over in het belastingparadijs. Een andere manier om meer geld te verdienen met een bedrijf in het buitenland is via een dochteronderneming.
Om te voorkomen dat er in twee landen belasting wordt betaald is er in Nederland een regeling getroffen die voorkomt dat er in twee landen belasting wordt betaald. Een bekend voorbeeld hiervan is Google die via een dochteronderneming in Nederland geld verdiende zonder daar extra belasting over te betalen.
Nederland loopt veel geld mis
De Nederlandse belastingdienst loopt op deze manier een hoop geld mis en daarom willen ze belastingontduikers graag aanpakken. Naar schatting gaat het om een bedrag van 15 miljard euro dat in Nederland werd misgelopen.
Geld doorsluizen naar een belastingparadijs is niet per definitie illegaal. Alleen als de fiscale constructies niet worden gemeld bij de belastingaangifte zijn deze bedrijven strafbaar bezig. De kroeg bij jou om de hoek zal misschien niet zo snel een buitenlands vennootschap starten, maar het kán wel. We horen met name over bedrijven als Google en Apple, maar ook Nederlandse mkb’ers zien voordeel in het belastingparadijs.
Met enige regelmaat verschijnen dit soort bedrijven in het nieuws als belastingontwijkers. Ook bedrijven in landen als Panama komen in het nieuws omdat ze deze bedrijven juist erbij helpen om geld over te sluizen.
Ze bewaken het vermogen van derden en verdienen hiermee zelf een hoop geld. Zo nu en dan wordt er een bedrijf strafrechtelijk vervolgd.