Inhoudsopgave
Betrokken personeel is een belangrijke factor voor een organisatie. Reden genoeg om je werknemers goed te voorzien van zaken waar ze recht op hebben. Denk hierbij aan bedrijfsfitness, een mobiele telefoon en laptop van de zaak of een fietsplan. Om dit allemaal goed te laten verlopen, is er sinds 2011 voor werkgevers de werkkostenregeling ingevoerd. Deze regeling vervangt alle verschillende regels en wetten rondom vergoedingen aan werknemers en wordt gebundeld in een collectieve regeling. Sinds 2015 is deze regeling zelfs verplicht! Hoe werkt dit voor jouw als werkgever?
Onderdelen WKR
De WKR bestaat uit verschillende onderdelen. Aan de ene kant de vaste kosten zoals brutoloon, vakantiegeld en overuren maar ook producten en diensten waarmee je een werknemer een voordeel kan geven.
Hierbij te denken aan bijvoorbeeld een laptop. Er zijn ook vergoedingen die onbelast zijn zoals bijvoorbeeld werknemers die een opleiding willen volgen of reiskostenverzekering.
Om het nog wat moeilijker te maken heb je nog een laatste categorie en dat zijn intermediaire kosten. Als een werknemer bijvoorbeeld een vakboek koopt en deze bon later inlevert bij de administratie. Met eventueel administratieve fouten tot gevolg.
Zelf regelen of uitbesteden
Je kunt ervoor kiezen om als bedrijf zelf alle financiële administratie rondom salarissen, werkkostenregeling zelf te regelen. Als je zelf de boekhouding doet, zul je hier vanzelfsprekend kosten mee kunnen besparen, mits je weet wat je doet tenminste, voor een handvol zal dit gelden, voor de meeste andere bedrijven niet.
Die willen liever tijd besteden aan de kernactiviteiten van je onderneming en administratieve zaken uitbesteden aan een professional. Bij een bedrijf als ADXpert Dordrecht is bijvoorbeeld goed mogelijk.
Door samen te werken met een organisatie, bespaar je tijd voor andere effectieve zaken.
Nieuwe werkkostenregeling
In 2020 komen er veranderingen in de WKR, maar wat betekent dit nu voor jou en je bedrijf? De vrije ruimte voor vergoedingen en verstrekking van de werkkostenregeling (WKR) wordt per 2020 verhoogd van 1,2 procent naar 1,7 procent en dit voor de eerste 400.000 euro van het totale fiscale loon van de werkgever.
Deze verruiming zorgt ervoor dat je als werkgever 2000 euro meer ruimte krijgt voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. De WKR maakt dus een einde aan alle verschillende regelingen. Maar of het eenvoudig is? Helaas niet. Als je de zaken goed en tijdig regelt, kun je het jezelf wel een stuk gemakkelijker maken. Succes!