Inhoudsopgave
Een afspraak is een afspraak, en het is altijd wel zo fijn als afspraken nagekomen worden. Vooral in het maatschappelijk verkeer. Toch zie je in de praktijk vaak gebeuren dat mensen zich niet houden aan de afgesproken betaalafspraken. In dit soort gevallen heb je het recht om een deurwaarder in te schakelen. Maar wat is een deurwaarder nu precies? En waar houdt een deurwaarder zich mee bezig? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een deurwaarder.
Wat is een deurwaarder precies?
Een deurwaarder is een openbaar ambtenaar. De officiële benaming voor een deurwaarder is gerechtsdeurwaarder. Een gerechtsdeurwaarder is de enige partij in Nederland die het recht heeft een exploot uit te brengen. Maar wat doet een deurwaarder dan precies? Een deurwaarder brengt de dagvaarding uit die in veel gevallen noodzakelijk is om een rechtszaak te beginnen. Als er een uitspraak is geweest, en de tegenpartij voldoet hier niet aan, dan mag een deurwaarder een bevel doen om te betalen. Als hier niet aan voldaan wordt door de schuldenaar, dan heeft een deurwaarder het recht om beslag te leggen op bijvoorbeeld inkomsten, roerende goederen en onroerende zaken.
Een gerechtsdeurwaarder is door de Kroon benoemd en lid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Hierom moet een gerechtsdeurwaarder zich houden aan verschillende wetten en regels. Ook is een deurwaarder verplicht om zich regelmatig te laten bijscholen. Zo blijft de kennis van een gerechtsdeurwaarder actueel. Een gerechtsdeurwaarder mag, naast het verrichten van ambtshandelingen, ook incassowerkzaamheden verrichten.
Deurwaarder en incassobureau
Alhoewel een deurwaarder en een incassobureau beiden iemand kunnen helpen een openstaande vordering betaald te krijgen, zitten er toch verschillen tussen de twee. Een deurwaarder is namelijk bevoegd om verdere stappen te ondernemen. Deze bevoegdheden heeft een incassobureau niet. Een incassobureau mag alleen een schuldenaar herinneren en sommeren een vordering te betalen. De meeste deurwaarders combineren hun praktijk met een incassobureau.
Het traject
Zodra er een deurwaarder wordt ingeschakeld, wordt er ook een incassotraject gestart. Ieder incassotraject bestaat uit twee fases: het vóór-gerechtelijke traject en het na-gerechtelijke traject. We hebben het hier over de fase voor het vonnis en na het vonnis. De fase vóór vonnis bestaat uit incassowerkzaamheden zoals het sturen van aanmaningen en sommaties verzoeken aan de schuldenaar. De fase na vonnis bestaat uit het nemen van wettelijke dwangmaatregelen, waartoe alleen een deurwaarder bevoegd is.