Inhoudsopgave
Vaak sluipt het er in. Aan het einde van de maand sta je rood en dat negatieve saldo loopt ongemerkt steeds verder op. Eerst was het nog honderd euro, maar na verloop van tijd wordt het tweehonderd, vierhonderd en uiteindelijk is je banksaldo zelfs negatief op de dag dat je salaris of uitkering wordt gestort. Je begint “het ene gat met het andere te dichten”. Komt er een aanmaning dan wordt de vordering betaald, maar dat betekent dat er voor een andere post geen geld meer is. Dus die moet dan maar even wachten.
En dan gaat de wasmachine stuk, of er moet een grote reparatie aan de auto gebeuren. Zonder wasmachine kun je niet, dus dat gaat voor. En de auto heb je nodig voor je werk of om de kinderen naar school te brengen, dus die reparatie moet echt. En zo kan het gebeuren dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet.
Er vallen steeds meer onaardige brieven op de mat, de toon van die brieven wordt onvriendelijker, en uiteindelijk roept je werkgever je bij zich: Ik heb slecht nieuws, er was hier net een deurwaarder en die heeft beslag gelegd op je salaris, ik moet vanaf de volgende maand 10% inhouden om een vordering van je energieleverancier af te lossen, inclusief de invorderingskosten. Als de nood zo hoog is wordt het tijd om in te grijpen.
Breng je administratie op orde
Begin met duidelijk te krijgen hoe je er financieel voor staat. Wat zijn de openstaande schulden, welke hebben prioriteit? Als je je huur of hypotheek niet meer betaalt kom je op straat te staan, dus dat is prioriteit 1. Wanneer je de rekening van gas en stroom niet betaalt word je afgesloten, dus ook dat verdient hoge aandacht. Maak een overzicht van je uitgaven en bekijk waar je kunt bezuinigen.
En als ik het niet alleen kan?
Wanneer je er niet meer uit komt kun je hulp krijgen via je gemeente. Zij hebben een afdeling schuldhulpverlening waar je je kunt melden. De medewerkers helpen je dan inzicht te krijgen in je schulden, er wordt dan vaak ook een toetsing gedaan bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) om te zien of er verborgen schulden zijn. Al je schulden worden in principe bij het BKR gemeld, zoals een achterstand in de aflossing van je hypotheek of een andere lening, of je een creditcard hebt of een privé leaseauto.
Het heeft dus geen zin om dingen te verzwijgen. Je kunt alleen worden geholpen als je volledige openheid van zaken geeft. Vervolgens wordt bekeken hoe het staat met de vorderingen die je moet aflossen. Nadat is vastgesteld hoe veel je per maand kunt aflossen, worden er voorstellen gedaan aan de schuldeisers voor maandelijkse aflossing. Wanneer je zelf je financiën kunt regelen kun je iedere maand het vastgestelde aflossingsbedrag overmaken, heb je problemen met het nakomen van je verplichtingen dan kan de schuldhulpverlening de betalingen overnemen.
Al je vaste lasten worden dan maandelijks door hen overgemaakt, zelf krijg je alleen geld voor levensonderhoud, dus voor de boodschappen en andere persoonlijke uitgaven. Een traject om uit de schulden te komen duurt meestal 36 maanden.