Inhoudsopgave
Tijdens de contractonderhandelingen ga je onderhandelen wat de specifieke arbeidsvoorwaarden worden die vastgelegd worden in de arbeidsovereenkomst. Dit is een erg belangrijk moment, omdat je tijdens deze onderhandelingen gaat vastleggen hoe het dienstverband eruit gaat zien.
Voor veel mensen zijn de onderhandelingen eng, omdat je soms vrij hard moet onderhandelen met je (toekomstige) baas. Lees op deze pagina daarom tips hoe je zo goed mogelijk de contractonderhandelingen in kunt gaan en de best mogelijke arbeidsvoorwaarden kan krijgen.
Belang van goede contractonderhandelingen
Veel mensen lopen het liefst weg voor contractonderhandelingen en zijn hierdoor onnodig meegaand met de werkgever. De werkgever wordt veelal gezien als de sterkere partij waar je niet teveel tegenin kunt gaan. Toch is het erg belangrijk om te overtuigen tijdens de contractonderhandelingen, omdat je op deze manier bijvoorbeeld meer salaris, meer vakantiedagen, een bonus, meer of minder uren en nog veel meer kunt bedingen voor je arbeidsovereenkomst. Veel werkgevers zullen dergelijke verbeteringen van het contract niet uit zichzelf aanbieden. Het is daarom aan de werknemer om dit gesprek te starten.
Tips voor succesvolle onderhandelingen arbeidsvoorwaarden
Bij de contractonderhandelingen kunnen we onderscheid maken tussen de primaire arbeidsvoorwaarden en secundaire arbeidsvoorwaarden. Primaire arbeidsvoorwaarden gaan over het te verdienen (bruto) salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden over bijvoorbeeld een auto van de zaak, mobiele telefoon of laptop. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je als winnaar uit de onderhandelingen komt:
- Bepaal van ten voren wat je wilt bereiken met de onderhandelingen. Zo heb je tijdens het gesprek een duidelijk doel en val je niet stil.
- Jij wilt de baan, maar de werkgever wil jou ook. Het komt vaak voor dat mensen met een instelling de contractonderhandelingen ingaan dat ze al lang blij zijn dat ze een kans krijgen. Natuurlijk ben je blij met de baan, maar het is belangrijk dat je ook goede arbeidsvoorwaarden voor jezelf bedingt. Je nieuwe werkgever wil jou ook graag: wees niet bang om de confrontatie aan te gaan.
- Bepaal je positie ten opzichte van de werkgever: ben je absoluut onmisbaar voor de werkgever, verdien je meer of minder dan vergelijkbare collega’s, wat is haalbaar realistisch gezien, werk je beter dan collega’s en zou je daardoor meer moeten verdienen? Door je eigen positie goed te kennen, kan je beter bepalen wat je kunt vragen van je werkgever.
- Bespreek je groeimogelijkheden. Vraag de werkgever altijd waar hij of zij denkt dat je kunt staan over een half jaar, jaar of twee jaar. Zo weet je goed waar je aan toe bent en wat je werkgever voor ogen heeft met je. Bespreek dit niet alleen op salarisniveau, maar ook op functieniveau: kun je doorgroeien en meer verantwoordelijkheden krijgen op den duur?
- Blijf altijd rustig en netjes. Ook al staan jullie lijnrecht tegenover elkaar: blijf altijd rustig en correct. Je kunt hard onderhandelen, maar blijf altijd respectvol. Dit betekent geen stemverheffingen, geen boosheid en altijd een formele toon. Door correct te blijven is de kans op succes groter.
- Laat je niet zomaar uit het veld slaan. Het kan eng zijn om met je baas ineens op een gelijk niveau te moeten discussiëren. Laat je echter niet te snel uit het veld slaan. Je hebt een duidelijk doel voor ogen en wilt dit ook bereiken. Wees niet bang om hoge eisen te stellen. Misschien moet je water bij de wijn doen, maar de werkgever zal nooit het dienstverband opzeggen alleen omdat je een te hoog voorstel hebt gedaan.
Een nieuwe arbeidsovereenkomst
Na de onderhandelingen voor de arbeidsvoorwaarden worden de gemaakte afspraken vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Deze arbeidsovereenkomst moet ondertekend worden door zowel werknemer als werkgever. Lees de overeenkomst altijd goed voordat je deze ondertekent. Heb je het idee dat gemaakte afspraken niet (volledig) terugkomen in het contract, onderteken deze dan niet. Wees niet bang dat je overkomt als een muggenzifter. Het is belangrijk dat er geen twijfel kan bestaan over de vastgelegde afspraken.
Snelmenu bruto-netto.nl:
Brutoloon – Vakbond – Loonbelasting – Bruto netto – Verschil bruto netto – Cao