Inhoudsopgave
We gaan tegenwoordig met onze fiets overal naartoe. Naar de stad, naar vrienden en natuurlijk ook naar het werk. En vooral dat laatste wordt steeds populairder, en dan met name de elektrische fiets. Het wordt zelfs gestimuleerd vanuit de overheid om met de elektrische fiets naar het werk te gaan. Hoe dat zit, lees je hieronder.
Op de fiets naar het werk
Wanneer je met de fiets naar het werk gaat, brengt dat veel voordelen met zich mee. Je bent binnen no time op jouw werk, vooral als je kiest voor een Stromer speed pedelec. Deze hebben namelijk een maximale snelheid van wel 45 kilometer per uur. Daarnaast word je fitter en je komt zonder stress aan op de werkvloer. Je hoeft immers niet meer in die vervelende files te staan.
Meerdere subsidies
Naast dat het een verstandig idee is om met de fiets naar het werk te komen, word je ook nog eens gestimuleerd door de overheid. Er bestaan namelijk meerdere subsidies bij het gebruik van een elektrische fiets. Zo heb je de milieu-investeringsaftrek, de versnelde afschrijving milieu-investeringen en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Echter, gelden deze subsidies alleen voor ondernemers. Bovendien verschillen de percentages van deze fiscale voordelen nogal.
Zo krijg je bij de MIA 50 procent van de aanschafwaarde van een elektrische fiets met kenteken, behalve als je een bakfiets zoals de Urban Arrow koopt. Dan kom je in aanmerking voor 13,5 procent aftrek van de aanschafwaarde. Dan heb je nog de Vamil: je mag de e-bike sneller afschrijven. In het jaar van de aanschaf kun je 75 procent aftrekken, en het jaar daarna de overgebleven 25 procent. Als laatst heb je de KIA, waarvan je meestal 28 procent van de totale investering mag aftrekken.
Fiets van het werk
Gelukkig kun je als ondernemer zijnde ook jouw werknemers laten profiteren van een fiets van de zaak. De werknemer hoeft niet zelf een e-bike of een speed pedelec te kopen en diegene mag de fiets ook gebruiken voor privé. En dat is een groot voordeel, want zo kan jouw werknemer ook de fiets gebruiken voor de boodschap, een tochtje door de stad en natuurlijk voor het werk. Ook kan de werknemer hiermee de kinderen naar school brengen, met bijvoorbeeld een bakfiets inclusief de Urban Arrow regenhuif. Hierdoor voorkom je dat de werknemer de auto gaat pakken. Dit is weer beter voor het milieu. Win-win!
Wel geldt dat de werknemer een paar euro per maand aan belasting moet betalen, een zogenoemde bijtelling op het salaris. Natuurlijk kun je er als werkgever ook voor kiezen om zelf voor de bijtelling op te draaien.