Inhoudsopgave
Het nettoloon wordt vaak gezien als het loon dat je daadwerkelijk overhoudt en naar eigen inzicht kunt uitgeven. Hierbij zijn echter niet de vaste kosten inbegrepen voor je woning en bijvoorbeeld de boodschappen. Ook deze kosten kunnen hoog oplopen en een flinke hap zijn van het daadwerkelijk vrij uit te geven budget.
Met name op de energierekening zijn in veel gevallen flinke besparingen mogelijk. Dit kan zijn door over te stappen op een goedkopere energieleverancier, maar ook door simpelweg zuiniger te leveren.
Wil je besparen op de energiekosten en andere vaste kosten, dan kunnen de volgende vijf tips van Bruto-netto.nl je hierbij helpen.
1. Piek- en daluren
Sommige energieleveranciers hanteren piek- en daluren. De piekuren zijn de momenten op de dag waarbij veel mensen in Nederland tegelijkertijd energie verbruiken.
Bij energieleveranciers die onderscheid maken tussen piek- en daluren betaal je meer voor je stroom gedurende de piekuren, terwijl de daluren goedkoper zijn.
Bij andere energieleveranciers bestaat dit onderscheid niet.
Probeer te achterhalen op welke momenten je de meeste stroom verbruikt. Is dit in daluren, dan is een energieleverancier die het onderscheid maakt vaak goedkoper. Is dit vooral in piekuren, dan is het vaak voordeliger om te kiezen voor een energieleverancier zonder dit onderscheid.
2. Overstappen? Check de ervaringen
Overstappen van energieleverancier is makkelijker dan ooit. Je kunt je online aanmelden bij een energieleverancier en hoeft in principe alleen je huidige meterstanden door te geven, maar zelfs dit wordt soms al geregeld door je energieleverancier.
Dit maakt het eenvoudiger om over te stappen op een energieleverancier die voor jou goedkoper is.
Let er wel op dat een prijsvechter niet per definitie de beste energieleverancier is. Er kunnen verborgen kosten zijn, maar het kan ook zijn dat de service van een energieleverancier slecht is. Probeer vooraf reviews te lezen van bestaande of oude klanten van een energieleverancier.
Overweeg je bijvoorbeeld over te stappen op Pure Energie, een populaire energieleverancier die groen is, check dan de Pure Energie reviews van andere klanten.
3. Maak een kostenplaatje van je vaste kosten
Probeer een overzicht te schetsen van de kosten die je normaal gesproken maandelijks hebt. Denk hierbij aan de energiekosten, verzekeringen en hypotheek, maar ook de boodschappen en bijvoorbeeld uitjes.
Je kunt meestal een redelijk goed overzicht krijgen van waar het geld naartoe gaat.
Hoewel dit soms confronterend kan zijn, maakt het ook direct duidelijk waar veel van je geld naartoe gaat en of er besparingen mogelijk zijn.
4. Onnodige stroomkosten?
Veel mensen hebben veel onnodige stroomkosten. Bijvoorbeeld door te stoken wanneer er niemand thuis is of door onnodig lampen aan te laten staan.
Ook beschikken veel mensen nog over onzuinige, oude apparaten. Dit kunnen lampen zijn, maar bijvoorbeeld ook broodroosters of multimedia-apparaten. Met een slimme meter kun je meestal een sterk inzicht hierin krijgen, maar je kunt ook simpelweg de gebruiksaanwijzing van een apparaat erbij pakken. Hierin staat meestal hoe het zit met het verbruik van dit apparaat.
Is een een onzuinig apparaat toch al toe aan vervanging, dan kan het verbruik van zo’n apparaat een reden zijn om net wat sneller een nieuwer model aan te schaffen.
5. Wat zijn de vaste kosten van je energieleverancier?
Bij een energieleverancier betaal je, bovenop de kosten per kWh energie, ook vastrecht. Dit zijn in feite de vaste kosten die je altijd betaalt en verschillen per energieleverancier.
Over het algemeen zijn er twee soorten energieleverancier: een laag vastrecht en relatief hoge kosten per kWh of juist andersom.
Gebruik je veel energie, dan kies je het liefst voor een energieleverancier met lage kosten per kWh energie en een hoog vastrecht. Verbruik je relatief weinig energie, dan is de omgekeerde situatie op de lange termijn vaak voordeliger.