Inhoudsopgave
Het kiezen van een goed energiecontract lijkt wel een beetje op vissen in de rivier. Je gooit je lijntje uit en hoopt op een goede vangst. Maar de echt goede en grote vissen vang je alleen met de juiste kennis. Hoe is die energierekening nu precies opgebouwd? En hoe kies je dan het energiecontract dat het beste bij jouw situatie past?
Contractvoorwaarden
In de kleine lettertjes van een energiecontract kan veel staan. Hoe zit het bijvoorbeeld met de opzegtermijn? Welk deel van het termijnbedrag bestaat uit netbeheerkosten en welk deel uit leveringskosten? Netbeheerkosten zijn de kosten die je betaalt om aangesloten te zijn op het energie- en gasnetwerk. Dit zijn dus vaste kosten.
De variabele kosten bestaan dus uit de leveringskosten, want dit is het bedrag wat je betaalt voor je verbruik van stroom en/of gas. Hierop kun je natuurlijk besparen. Zowel op je energierekening als in je energiecontract zouden beide kosten duidelijk aangegeven moeten zijn. Je kunt energieprijzen vergelijken om op de energiekosten te besparen.
Bepaalde of onbepaalde tijd?
Bij het afsluiten van een energiecontract kun je voor de duur van een bepaalde periode een contract afsluiten of voor onbepaalde tijd. Een contract voor bepaalde tijd gaat na de afloop van het contract meestal over in een contract voor onbepaalde tijd. Soms krijg je tegen het einde van de looptijd een nieuw aanbod van de energieleverancier.
Een contract voor onbepaalde tijd kun je zonder gevolgen opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen. Heb je een contract voor een of meerdere jaren afgesloten? Dan kan het zijn dat jouw energieleverancier je bij een overstap een opzegvergoeding in rekening brengt. Deze kan flink oplopen. Let hier dus goed op als je overstapt naar een andere energieleverancier.
Grijze of groene stroom?
Een energieleverancier kan zowel groene als grijze stroom aanbieden. In het contract staat aangegeven of jouw stroom duurzaam opgewekt is (groen) of afkomstig is uit fossiele brandstoffen (grijs). Ook kun je ervoor kiezen om zelf energie op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen.
De totale jaaropbrengst van je zonnepanelen wordt afgetrokken van je jaarlijkse verbruik. Hierdoor heb je een lager stroomverbruik dan iemand zonder zonnepanelen. Het is daarom verstandig om bij het vergelijken van energieleveranciers deze gegevens paraat te hebben. Energieprijzen vergelijken wordt weer anders wanneer jouw zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt. De prijs die je voor de door jou opgewekte stroom krijgt verschilt nogal per energieleverancier.
Klantvriendelijkheid
Een goede prijs is natuurlijk belangrijk. Maar een energieleverancier die met je meedenkt en je helpt om eventuele problemen op te lossen of voorkomen is natuurlijk ook erg prettig. Daarom is het verstandig om online reviews te lezen van verschillende leveranciers. Ook op een vergelijkingssite wordt vaak een klanttevredenheidscijfer weergegeven op basis van reviews.