Inhoudsopgave
Tegenwoordig liggen de daken vol met zonnepanelen, wordt de cv-ketel vervangen door de warmtepomp en kiezen we massaal voor een elektrische auto. Toch is er ook een grote groep mensen die al deze investeringen in het klimaat maar te duur vindt. Dat is jammer, want wanneer er geen actie wordt ondernomen zal dat alleen maar meer schade veroorzaken. Waarom we juist wél actie moeten ondernemen en hoe we dat precies kunnen doen, lees je hieronder.
De aarde is aan het opwarmen
Het klimaat is aan het veranderen. We weten natuurlijk allemaal dat de aarde aan het opwarmen is en we moeten voorkomen dat dit erger zal worden. Want we krijgen nu al te maken met overstromingen, hittegolven en windhozen. Hoe erg zullen we weersomstandigheden wel niet zijn wanneer we geen maatregelen treffen? Redenen genoeg om juist wel te investeren in het klimaat, om de aardbol te redden en de generaties te beschermen die nog zullen komen.
Uitstoot van broeikasgassen verminderen
De opwarming van de aarde heeft onder andere te maken met de hoeveelheid broeikasgassen die worden uitgestoten. En dat moeten we met z’n allen proberen te minderen. Net werd de elektrische auto al als voorbeeld genoemd. Deze auto stoot namelijk geen CO2-stoffen uit en dat is een stuk beter voor het milieu. Ook werden de zonnepanelen al eerder benoemd, een goede manier om aan groene energie te komen. Daarnaast kun je ook denken aan het recyclen van materialen en om bewuster te eten. Maar je kunt ook denken aan natuurinclusief bouwen.
Natuurinclusief bouwen
Dankzij natuurinclusief bouwen wordt de biodiversiteit behouden. En biodiversiteit is essentieel voor het klimaat. Een voorbeeld van natuurinclusief bouwen is het plaatsen van een vleermuistil in de buurt, of het metselen van huismusverblijven in de gevel. Dankzij deze verblijfplaatsen, die je kunt vinden bij Unitura, kunnen dieren ongestoord verder leven en broeden. Wanneer je bijvoorbeeld een huis laat bouwen of werkzaam bent in de bouwsector, mag natuurinclusief bouwen eigenlijk niet onbenoemd blijven. Maar naast verblijfplaatsen voor dieren valt er nog veel meer onder natuurinclusief bouwen.
Ga voor groen
Zo benoemden we net al de overstromingen die te wijten zijn aan de opwarming van de aarde. Om deze overstromingen zo veel mogelijk te beperken kun je ook denken aan natuurinclusief bouwen. Zo zijn groene daken, groene tuinen en groene gevels ook onderdeel van natuurinclusief bouwen. Dit kun je vrij eenvoudig zelf toepassen door meer planten in de tuin te zetten of een muurplant tegen de gevel op de laten groeien.