Inhoudsopgave
Het woord woekerpolis heeft al enige tijd een nare bijsmaak. De onduidelijk hierover bij consumenten heeft gezorgd voor een hoop ophef. De beleggingshypotheek is een van de vormen die worden verstrekt met dit soort polissen. Maar is die bijsmaak nog steeds een reden om geen naam beleggingshypotheek te nemen, welnee!
Laat ons je vertellen waarom.
Welke hypotheken vallen er allemaal onder een woekerhypotheek?
Er zijn een aantal hypotheekvormen die we onder de woekerhypotheek scharen. Namelijk de volgende:: de aflossingsvrije hypotheek, beleggingshypotheek een levensverzekering of een kapitaal op de eigen woning. Zoals je ziet zijn dit er heel wat. En veel van deze hypotheken zijn inmiddels gemeengoed geworden in onze samenleving.
Onduidelijkheid in de aktes over de risico’s zorgde voor veel onvrede bij consument
De nasmaak ontstond vooral omdat er veel consumenten een akte hadden afgesloten waar ze de afspraken en risico’s niet van konden overzien..Door gebruik van het vakjargon en verborgen risico’s voelde de consument zich om de tuin geleid door de banken,
Wat is er gedaan aan die onvrede in de tussentijd?
Om de consument te beschermen is er tegenwoordig de woekerpolischeck Via deze check aangeboden door de consumentenbond wordt er gekeken naar bepaalde punten in de hypotheekpolis. Zoals: is er de mogelijkheid om de rente te verlagen? Zijn er alternatieven voor deze woekerhypotheek.
Hoe staat het gesteld met kennis rondom het beleggen bij de afnemer. Want als deze kennis er wel s kunnen de risico’s beter worden ingeschat.
Waarom zou je vandaag de dag nog een beleggingshypotheek nemen?
Je kan tegenwoordig zelf bepalen hoe de premie wordt belegd Bij een stijgende beurs kunnen je beleggingen een behoorlijk rendement opleveren.De beleggingshypotheek is ook de laatste hypotheek die aflossingsvrij is.Geld die je nu reserveert voor het aflossen wordt dan vervolgens belegd.
Het idee hierachter is dat het extra geld dat dit oplevert ook zorgt voor een snellere aflossing. Daarnaast is het nu ook mogelijk om de beleggingshypotheek om te zetten naar een annuïteiten- of een lineaire hypotheek.
Nadelen zijn er ook en hiermee doelen we vooral op de risico’s
Het rendement op beleggingen kan helaas ook een stuk lager uitvallen door de doorlopende kosten die aan een beleggingshypotheken gekoppeld zijn. Maar het grootste risico blijft toch wel dat het eindbedrag kan worden gegarandeerd. Dus de kans bestaat dat je met een restschuld blijft zitten.
En vergeet ook de stress niet schommelende beurskoersen met zich mee kunnen brengen. Beleggen blijft een spannende bezigheid maar dat is nu ook net datgene wat het zo leuk maakt.
Tegenwoordig kun je een beleggingshypotheek ook laten omzetten
Een van de voordelen van de beleggingshypotheek van nu is dat je tegenwoordig de hypotheek kan omzetten naar een andere hypotheekvorm mochten de resultaten toch niet zijn zoals verwacht. Je kunt de beleggingshypotheek omzetten naar bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek bijvoorbeeld.
Waar je tot 100.000 euro belastingvrij kan sparen.Ook andere vormen zijn mogelijk zoals we eerder al zeiden.
Tot slot: Waar kan ik het beste beginnen als ik nog een starter ben op beleggingsgebied.
Er is een website waar je op een eenvoudige manier de eerste stappen in het beleggen kan zetten. Op leerzelfbeleggen.com wordt je aan de hand meegenomen in de wereld die beleggen heet. Want na een gedegen kijkje in de keuken ben je veel beter voorbereid op het grotere werk van bijvoorbeeld een beleggingshypotheek.