Inhoudsopgave
Niet in iedere sector en branche is het voor de hand liggend dat de werktijden van maandag tot en met vrijdag van negen uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags zijn. Daar staat natuurlijk tegenover dat er ook genoeg werkende zijn die juist zoeken naar een baan buiten de standaard werktijden. En dan zijn er natuurlijk nog de personen die bij de studiekeuze al rekening houden met onregelmatige werktijden.
Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een studie in de zorgsector en je hoopt ooit te gaan werken in een ziekenhuis, dan kan je ervan uitgaan dat je te maken gaat krijgen met onregelmatige werktijden. Het voordeel van onregelmatige werktijden is dat dit vaak een positieve invloed heeft op de hoogte van het bruto nettoloon, echter is dit niet altijd het geval.
Onregelmatige werktijden en het brutoloon
Heb je onregelmatige werktijden, maar is het brutoloon iedere maand hetzelfde, dan zal er binnen de sector geen onregelmatigheidstoeslag bestaan. Dit is dan ook niet wettelijk geregeld. Vaak is het opgenomen in de cao. In veel branches waarbij onregelmatige werktijden de standaard zijn, staat in de cao een beschrijving over de toeslagen die gegeven zullen worden. Waarschijnlijk is er bijvoorbeeld een verschil in uren overdag en ’s nachts. Maar ook voor ’s avonds en ’s ochtends kan een ander percentage gelden. En dan is er natuurlijk ook nog het weekend en de feestdagen.
In het ziekenhuis en in verzorgingstehuizen zal er ook dan personeel aanwezig moeten zijn. Ook in de industrie is het veel voorkomend dat er een toeslag wordt berekend over het bruto uurloon. In deze branche wordt het vaak ploegentoeslag genoemd. In veel dienstverlenende functies, zoals bijvoorbeeld in de toeristische en recreatieve sector is er geen onregelmatigheidstoeslag opgenomen. Zo is bijvoorbeeld voor de bioscoopmedewerker geen toeslag opgenomen in de cao. Hierdoor is het nettosalaris wat iedere maand op de rekening meegeschreven zal worden altijd hetzelfde.
Uitkering en onregelmatigheidstoeslag
Veel van deze banen in de toeristische en recreatieve branche zijn uitermate geschikt voor studenten. Het is wellicht voor hen vervelend om geen toeslag te ontvangen voor het werken in het weekend, maar dit zijn wel de tijdstippen dat studenten hiervoor beschikbaar zijn. Onregelmatigheidstoeslag in de andere branches heeft natuurlijk ook invloed op de uitkering in geval van werkloosheid. Bij werkloosheid is er natuurlijk ook geen sprake meer van onregelmatige werktijden. Er wordt dan gekeken naar het gemiddelde van het afgelopen jaar, voorafgaand aan de werkloosheid.
Snelmenu bruto-netto.nl:
Loonbelasting – Hypotheek aanvragen – Bruto netto – Bereken je nettoloon – Gemiddeld inkomen