sparen beleggen bruto sparenNederlanders staan bekend als een zuinig volkje dat goed is in sparen. Ook uit recente cijfers is gebleken dat we met zijn allen massaal aan het sparen zijn. Uit cijfers uit 2015 bleek dat het vermogen van de gemiddelde Nederlander voor 78% bestaat uit spaargeld – meer dan waar dan ook in Europa. Ook in 2016 is dit nauwelijks anders. Hoewel de spaarrente in de huidige tijd nog altijd vrij laag is, kan er aardig verdiend worden door te sparen.

Om te sparen met maximaal rendement moeten verschillende banken en programma’s zo goed mogelijk met elkaar vergeleken worden. Normaal gesproken kan de hoogste spaarrente verworden worden door het geld vast te zetten of te laten beleggen. In beleggen zit een relatief risico, hoewel er ook gekozen kan worden voor risicoloze fondsen (waar overigens de rente vaak lager is dan in fondsen met meer risico).

sparen belasting loonbelasting heffing

Maandelijkse te sparen bedrag berekenen

Met behulp van de bruto netto calculator kan berekend worden hoeveel geld er maandelijks overblijft om te sparen of uit te geven aan niet-essentiële zaken. Bereken eerst het nettoloon vanuit het brutoloon en trek van dit bedrag bijvoorbeeld kosten voor boodschappen, abonnementen en uitjes af. In een financieel gezonde situatie blijft er dan geld over dat gespaard kan worden. Dit wordt ook wel de spaarquote genoemd en weergeven als een aandeel van het beschikbaar inkomen. Het is verstandig dit bedrag op een speciale spaarrekening te storten, omdat hier meer rente over berekend wordt dan bijvoorbeeld een betaalrekening.

Bruto sparen met lage belasting

Het is mogelijk om met een brutobedrag direct te gaan sparen. Een bekende vorm hiervan is de lijfrente verzekeringen. Hierbij stort je maandelijks een deel van je inkomen in de verzekering en betaal je ook geen belasting hierover. Een storting in een lijfrente verzekering is namelijk een aftrekpost. Op het moment dat je de lijfrente laat uitbetalen kun je deze in één keer opnemen.

aftrekposten hypotheek hypotheekrente bruto netto

Een andere vorm van bruto sparen is banksparen. Hierbij ben je verplicht te sparen voor een pensioen, hypotheekafbetaling of het vastzetten van je ontslagvergoeding. Je stort maandelijks een deel van je brutoloon op een aparte spaarrekening. Hier mag je slechts onder enkele voorwaarden aankomen. Voldoe je aan de voorwaarden van banksparen, dan betaal je geen loonbelasting over het gespaarde bedrag. In plaats van bruto netto sparen is echter over het algemeen gebruikelijker.

De spaarquote

De spaarquote is het deel van het beschikbare inkomen dat gespaard kan worden. Omdat de spaarquote een deel van het beschikbaar inkomen is, wordt het in principe weergeven als een percentage. De spaarquote kan zowel op het niveau van een huishouden, als dat van een land worden weergegeven. De gemiddelde spaarquote van Nederland is hoog vergeleken met dat van andere landen.

Kritiek hierop vanuit de politiek en onder meer de overkoepelende Nederlandsche Bank is dat het vele sparen van Nederlanders de economie geen goed doet. Het is namelijk gebleken dat gedurende een periode in de afgelopen jaren massaal de overwaarde van huizen is verzilverd toen de huizenmarkt aantrok. Vermogen dat men eerst op papier had (overwaarde) is veranderd in liquide middelen (spaargeld). Men is echter ook steeds meer gaan lenen. Netto houdt dit in dat er weliswaar steeds meer gespaard wordt, maar het gemiddelde vrij uit te geven bedrag daalt door de extra leningen. Dit wordt ook wel de spaarparadox genoemd. Hierover kan in dit artikel (let op: externe website) meer gelezen worden.

Snelmenu bruto-netto.nl:

Loonbelasting Hypotheek Bruto netto berekenenBruto nettoBrutoloon Functioneringsgesprek