Inhoudsopgave
Een verbouwing of groot onderhoud loopt vaak flink in de papieren. Gelukkig zijn er verschillende manier waarop je dit voordelig kunt financieren.
Een verbouwing financieren met spaargeld
De goedkoopste manier om een verbouwing te financieren is natuurlijk met spaargeld. Dit kost je namelijk niets. Sterker nog als je door spaargeld in te zetten weer onder de grens voor de vrijstelling van vermogensbelasting komt, kunt je zelfs besparen middels een lagere belastingaanslag.
Voor de spaarrente hoef je het in ieder geval niet te laten. Die is al een tijdje historisch laag. Rekeninghoudend met de vermogensbelasting en inflatie wordt je spaargeld jaarlijks minder waard. Zelfs als je kiest voor de hoogste spaarrente van dit moment.
Heb je het spaargeld niet voorhanden of wil je het niet inzetten, dan kun je het geld voor een verbouwing ook lenen. Je hebt daarbij keuze uit lenen met de hypotheek of consumptief.
Geld lenen voor een verbouwing
Je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten biedt de laagste rente. De hypotheek is namelijk historisch laag. Voorlopig komt hier ook beperkt verandering is, gezien de hypotheekrente verwachting 2019.
Door de afsluitkosten die je betaalt, is financiering met de hypotheek interessant bij een leenbedrag vanaf € 25.000,-. Ook moet de nieuwe hypotheeksom passen binnen de nu geldende hypotheeknormen.
Wil je minder lenen dan € 25.000,-, dan is een consumptief krediet een interessante optie. Je betaalt dan namelijk geen afsluitkosten. De rente van een verbouwingslening is dan wel hoger, maar (onder voorwaarden) wel fiscaal aftrekbaar. Ook zijn er leenproducten die qua looptijd de hypotheek benaderen.