Inhoudsopgave
Een creditcard biedt de bezitter het grote voordeel om een betaling te kunnen doen terwijl hij het geld voor de uitgave op dat moment niet op zijn rekening heeft staan. Daarnaast kun je met een creditcard ook gemakkelijk betalingen doen in vreemde valuta.
Ook internetaankopen worden vaak met een creditcard betaald. Maar zo’n kaart heeft ook een nadeel: Als je rood staat betaal je een forse rente. Een goed alternatief voor de creditcard is een debitcard. Deze biedt dezelfde voordelen, maar rood staan is niet mogelijk.
Hoe werkt een debitcard?
Een debit card werkt in feite net zoals je pinpas. Je kunt er betalingen mee doen als er geld op staat. Als het saldo niet toereikend is dan kun je een betaling niet uitvoeren en wordt deze geweigerd. Op een prepaid card kun je namelijk niet rood staan.
Je moet er vanaf je betaalrekening geld op storten en dat geld kun je vervolgens uitgeven. Als het bedrag op is dan moet je eerst weer geld bij storten wil je weer betalingen kunnen doen.
Wat zijn de voordelen?
Het grootste voordeel van een debitcard is dat je nooit in de schulden komt. Als je een paar duizend euro rood staat op een creditcard dan betaal je zo veel rente dat het bijna niet meer lukt om daadwerkelijk het openstaande saldo af te lossen.
Een debitcard kost geen rente om de simpele reden dat je niet rood kunt staan. Het is in feite een digitale portemonnee, als hij leeg is kun je geen geld meer uitgeven. Daarom vindt bij het aanvragen van een debitcard ook geen toetsing plaats bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel.
Er ontstaat immers geen schuld die daar eventueel geregistreerd moet worden. Je kunt alleen geld op de card zetten als je dat geld daadwerkelijk hebt. Tenzij je natuurlijk op je bankrekening rood mag staan, maar dit staat los van de debitcard.
Waar kun je zo’n kaart aanvragen?
Een debitcard kun je aanvragen bij de twee bekendste creditcard maatschappijen, Mastercard en Visacard. Mastercard heeft de Neteller debet kaart. Bij Visacard kun je de Mats Visacard aanvragen. Visacard vraagt de laagste vergoeding voor opnames bij een geldautomaat, namelijk €1,70.
Daar staat tegenover dat deze card €47,50 per jaar kost, de Neteller card kost maar 10 euro per jaar. En dan is er nog de Skrill card, ook voor deze card betaal je een jaarbijdrage van 10 euro.
Vraag je een debitcard aan bij één van deze drie aanbieders dan vindt geen BKR-toetsing plaats.
Waar kan ik betalen met een debitcard?
Je kunt met een debitcard betalen bij alle verkooppunten waar je het logo dat op de card staat tegenkomt. Dit geldt voor zowel online aankopen als betalingen in bij voorbeeld fysieke winkels, hotels of restaurants.
Ook kun je een debit card als garantstelling gebruiken bij het huren van een auto, mits er op dat moment voldoende saldo op staat.
Als een debitcard wordt gestolen of je verliest hem moet je hem net als een creditcard direct laten blokkeren, omdat iemand die in het bezit van de card is er direct aankopen mee kan doen tot het saldo op de card op is.