Inhoudsopgave
Van het woord belasting krijgen de meeste mensen alleen al de rillingen. Belasting betekent dat we geld moeten betalen en dat doen we liever niet. Het is tenslotte geld waar we zelf hard voor hebben gewerkt. Waar we precies allemaal belasting voor betalen kunnen we misschien niet direct opnoemen, maar dat het veel is weten we vaak wel.
Sterker nog, we betalen letterlijk over alles wat we aan geld ontvangen en uitgeven belasting. Hieronder volgt een overzicht van de soorten belastingen die we betalen en waarom we dit doen. Misschien dat dit het leed enigszins kan verzachten als je voor de zoveelste keer de portemonnee moet trekken.
Je inkomsten en vermogen worden belast
De eerste belasting die je waarschijnlijk te binnen schiet is die op je loon. Jouw werkgever is verplicht om loonbelasting te betalen en trekt dit af van je loon. Nog voordat jij het hebt verdient, verdwijnt het al weer.
Op al het geld dat we ontvangen dragen we een deel af aan de Belastingdienst. Dus naast je salaris geldt dit ook voor ontvangen bedragen uit een erfenis of je eigen bij elkaar gespaarde geld op je spaarrekening. We betalen hierover inkomstenbelasting, erfbelasting en vermogensrendementsheffing.
Hoe meer vermogen je hebt, des te meer belasting je betaalt.
Belasting op producten en diensten
Je kunt in het dagelijks leven nauwelijks om de belasting heen. Letterlijk alles wat we kopen aan producten en diensten wordt belast. Deze omzetbelasting noemen we Belasting Toegevoegde Waarde, de bekende afkorting BTW die we op al onze kassabonnen tegenkomen.
Bij BTW worden twee tarieven gehanteerd, een hoog tarief van 21 procent voor de meeste producten en diensten en een laag tarief van 6 procent voor voedsel en levensmiddelen. Over producten als alcohol, benzine en tabak betalen we een extra vorm van belasting genaamd accijns.
Deze zie je niet terug op de bon. Naast deze vormen van belasting zijn er ook nog invoerrechten die betaald worden over producten die worden ingevoerd van buiten de Europese Unie. Voor goederen binnen de EU geldt dit niet.
Waar gaat dit geld allemaal naartoe?
Gelukkig is er een schrale troost. Al het geld dat we afstaan, de belastingopbrengst, vloeit terug in de samenleving. Alle ministeries van ons land krijgen een deel van de belastingopbrengst. Dit steken ze in projecten om Nederland beter te maken.
Denk hierbij aan het onderhoud van de wegen en beter onderwijs. We betalen voor een stukje veiligheid en zorg door de brandweer, politie en ziekenhuizen. Ook mensen die zelf geen geld hebben voor eten en onderdak worden door belastinggeld gesteund. Gemeentes en provincies krijgen ook geld van de belasting om op regionaal en lokaal niveau te zorgen voor de zaken waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn en die door inwoners als belangrijk worden geacht.
Als je invloed wil hebben op de uitgave van dit geld, ga je stemmen op de politieke partij die bij jou wensen past. Betalen moeten we toch, dus dan kan je maar beter zorgen dat het goed terecht komt.