Inhoudsopgave
Een spaardeposito lijkt erg op een rentecertificaat. Dit certificaat is bijna bij geen bank meer te krijgen. In plaats daarvan zijn de deposito’s gekomen. Een spaardeposito houdt in dat je jouw geld in bewaring geeft bij een bank. Dit kan al vanaf één jaar, maar je kunt geld ook voor meerdere jaren vastzetten. Als het geld eenmaal in bewaring is gegeven aan de bank, dan kun je er niet bij.
Tussentijdse opname
Bij sommige banken kun je in de tussentijd geen geld opnemen, terwijl andere banken dat wel toestaan tegen het betalen van een boete. Een uitzondering kan worden gemaakt, als je het geld nodig hebt voor de aankoop van een huis. Zorg er dus voor dat je het geld dat je vastzet ook echt kunt missen. Des te langer je het geld in bewaring geeft aan de bank, des te meer rente je kunt verwachten.
Vaste rente
Een spaardeposito biedt dus meer zekerheid doordat je tijdens looptijd een vaste rente krijgt, maar heeft ook nadelen. Zodra de rente gaat stijgen zit je nog vast in een deposito met een lagere spaarrente. Een renteontwikkeling kan niemand voorspellen, dus het kan in je voordeel uitpakken maar ook in je nadeel. Je kunt daarom ook kiezen voor een deposito met korte looptijd.
Uitkering van de rente
Bij de meeste banken wordt er één keer per jaar de rente uitgekeerd. Er zijn echter wel twee uitzonderingen, want bij de Amsterdam Trade Bank en Centraal Beheer wordt de rente maandelijks uitgekeerd. Bij de SNS, RegioBank en ASN Bank moet je minstens €5.000 inleggen om maandelijks rente te ontvangen.
Andere spaarvorm
Als je altijd over je spaargeld wilt kunnen beschikken en dus veel flexibeler wilt zijn, dan kun je beter een ander spaarvorm kiezen, zoals internet sparen. Let wel op of er aanvullende voorwaarden zijn bij het openen van een internetrekening. Zo kan een verplichte maandelijkse inleg best onhandig zijn.