Inhoudsopgave
Na lang zoeken en her en der sollicitatiebrieven is het eindelijk zover: een sollicitatiegesprek bij een potentiële nieuwe werkgever. Voor veel mensen is het sollicitatiegesprek één van de engste dingen in het leven, op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld dat verschrikkelijke rijexamen. Tijdens het sollicitatiegesprek bekijkt de werkgever of je geschikt bent om in dienst te komen bij het bedrijf.
Gezien je tijdens het gesprek actief beoordeeld wordt, is het niet gek dat je zenuwachtig bent of je zelfs verlamd voelt van spanning. Je kunt het sollicitatiegesprek goed laten verlopen door op een aantal zaken te letten. Bruto-netto.nl zet 6 tips op een rij, zodat je zeker weet dat je sollicitatiegesprek succesvol verloopt.
1. Voorbereiding is alles
Op nummer één direct de meest belangrijke tip: bereid je goed voor. Dit betekent dat je goed moet weten bij welk bedrijf je gaat solliciteren. Dit gaat verder dan de locatie van het bedrijf en wat voor werk het bedrijf doet. Ga zo mogelijk ook de historie na en probeer via de bedrijfssite extra informatie te vinden, zoals andere vestigingen, een eventueel moederbedrijf en de opbouw van de organisatie. Laat je tijdens het gesprek niet verrassen met informatie die je van ten voren had kunnen weten.
2. De werkgever beoordeelt jou – maar jij ook de werkgever
Natuurlijk voelt een sollicitatiegesprek met name als éénrichtingsverkeer: de werkgever kijkt of ze je wil. Toch gaat het meer twee kanten op dan je wellicht denkt. Het sollicitatiegesprek dient als wederzijdse kennismaking. Ook jij als potentiële werknemer moet beoordelen of de werkgever bij jou past. Dit betekent dat je kritisch moet kijken naar de werkgever en ook zeker niet bang moet zijn om zo nu en dan een kritische vraag te stellen.
3. Bedenk vooraf mogelijke vragen tijdens het sollicitatiegesprek
Bij ieder sollicitatiegesprek komen de klassieke ‘vervelende vragen’ wel eens langs. Dit zijn vragen als waar jij jezelf over enkele jaren ziet, wat je denkt te kunnen toevoegen aan het bedrijf en wat je sterke en zwakke punten zijn. Bereid je goed voor op deze vragen en kom met sterke antwoorden. Met een mond vol tanden staan geeft een slecht signaal af, zeker omdat dit vragen zijn die te verwachten zijn.
4. Bedenk vragen voor de werkgever zelf
Tijdens een sollicitatiegesprek is er ook altijd ruimte om zelf vragen te stellen aan de werkgever. Je scoort extra punten door scherpe, doordachte en/of kritische vragen te stellen. Denk hierbij aan wat de werkgever voor zich ziet met betrekking tot jouw functie over één, twee of drie jaar. Je laat zo zien dat ook jij een kritische blik hebt en vooruit durft te kijken. Andere vragen kunnen gaan over het functioneren van het bedrijf en eventuele aspecten die in jouw ogen beter kunnen. Zo laat je zien dat je een goede kijkt op de zaken hebt en een oog hebt voor verbetering.
5. Wees zelfverzekerd
Ook als je het eigenlijk niet bent, is het goed om toch een zekere vorm van zelfverzekerdheid uit te stralen. Laat zien dat je niet voor niets op gesprek bent gevraagd en wees niet bang om het woord te nemen. Een werkgever kiest veel eerder voor een kandidaat die durft te praten dan iemand die vooral antwoord en nauwelijks zelf inbreng heeft.
6. Begin niet zelf over het loon of arbeidsvoorwaarden
Tijdens een eerste sollicitatiegesprek wordt er zelden al over het brutoloon of andere arbeidsvoorwaarden gesproken. Bij de meeste functies is dit iets voor latere gesprekken. Ook tijdens deze gesprekken is het aan de werkgever om dit onderwerp aan te snijden. Is het gesprek echter op het bruto-/nettoloon gekomen, wees dan sterk en onderhandel waar dit mogelijk is.
Wordt een cao gehanteerd, dan is onderhandelen niet altijd mogelijk, maar tast altijd de mogelijkheden af. Bij veel werkgevers is er een hoger brutoloon te behalen door op dit punt de discussie aan te gaan. Wees niet bang om het hierbij niet direct eens te zijn: dit is onderdeel van het onderhandelingsspel. Ben je geschikt voor de functie, dan gaat de werkgever je echt niet afwijzen omdat je probeert voor een hoger brutoloon te onderhandelen. Blijf bij de onderhandelingen wel altijd rustig en herken wanneer je het maximale bereikt hebt.
Heb je voor een goed brutoloon onderhandeld, dan kun je met de bruto netto calculator berekenen hoeveel je netto overhoudt.
Snelmenu bruto-netto.nl:
Sollicitatiebrief schrijven – Bruto netto calculator – Bruto netto – Loonbelasting – Nettoloon